Om kortspillet Vri åtter

Vri åtter er et svært populært kortspill. Selv om dette spillet er et sjansespill i forhold til hvilke kort du trenger så er det enkelt å forstå og det er kun noen grunnleggende regler man skal forstå. Dette fører til at Vri åtter ofte er et av de første spillene som barn lærer seg å spille. Her er det ikke alt for mange handlinger som skal utføres og det er derfor nokså greit for selv de minste barna å følge med.

Selv om det er et enkelt spill, så er det også litt strategi i spillet når du tenker i forhold til hvilket kort du skal legge ned. Dette morsomme spillet kalles også ofte for Olsen, men er nok mest kjent som vri åtter. Målet i dette familiespillet å kvitte seg med alle kortene du har på hånden ved å legge ut kort fra hånden din i samme farge som personen før deg. Hvis du for eksempel har mange kort i én farge, kan du mikse og matche med de åtte.

Start spillet

Vri åtter kan spilles med alt fra 2 til 6 personer, og alle kortene i kortstokken brukes – bortsett fra jokere, som fjernes før spillet begynner. Det er som oftest morsommere hvis man spiller med mer enn to personer, men det er absolutt mulig dersom det kun er to som ønsker å være med. Hver spiller begynner med seks kort på hånden, med de resterende kortene med forsiden ned i en vakker haug i midten av bordet. Etter det snur du det første kortet og legger det ved siden av; spillet er nå i full gang.

Det er noen få faktorer du må huske på når du spiller vri åtter. Husk for eksempel at her er det ikke noen mulighet for å få minuspoeng. Det mest kritiske å huske er at når du bare har ett kort igjen på hånden, etter at du ha lagt ned det andre siste kortet. Etter at du har gjort det skal du nemlig si «ett kort igjen» eller «ett kort på hånden». Om du glemmer dette så kan de andre spillerne ta deg på det ved å for eksempel si «bank i bordet» før du selv kommer på hva du har glemt. Da blir du nødt til å trekke tre straffekort øverst fra bunken.

Slik fungerer familiespillet vri åtter

I vri åtter reiser du rundt bordet i runder, hvor hver spiller får en sjanse til å legge fra seg et kort. Hvis du ikke klarer å legge fra deg et kort eller ikke velger å legge fra deg noen av dine nåværende kort, vil du bli bedt om å trekke et nytt kort, som du så legger fra deg. Du blir nødt til å legge ned det kortet du trekker, så lenge kortet passer i bunken. Du kan gjenta dette opptil tre ganger før du sier pass og sender turen videre til neste spiller.

Åttere er det magiske kortet som lar deg endre fargen på kortene som ligger bordet. Det vil si at om det ligger kløver på bordet så kan du legge ned en åtter oppå og endre fargen til hjerter. Du kan også legge åtter oppå en annen sin åtter dersom du ikke er fornøyd med det de endret til. Her ligger det masse spenning i ventet og det er bare å glede seg til å se hvem som trekker åttere, og eventuelt om du klarer å vinne uten å trekke noen åttere.

Slik ender spillet

I teorien så er spillet over når en spiller har klart å kvitte seg med alle kortene han eller hun har på hånden. Da er det selvfølgelig også gitt at denne personen husker å si «ett kort igjen» og at de andre rundt bordet eventuelt sier i fra dersom vedkommende ikke husker det. Selv om spillet egentlig er over nå så er det mange som liker å spille om andre- og tredjeplassen også. For det er jo ingen hemmelighet at det er litt gøy å se hvem som tapte. Derfor er dere hjertelig velkommen til å spille helt til alle utenom en har lagt ned sine kort på bordet.

Som dere forstår så er det ikke så mange avanserte regler i vri åtter. Dere skal gå på rundgang og så skal en og en legge ned et kort som passer med fargen på bordet. Om man ikke har muligheten til å legge på kan man trekke et kort fra bunken. Denne prosessen kan gjentas tre ganger før turen går videre til nestemann. Vinneren er den som først klarer å legge ned alle kortene hun eller han hadde på hånda. Det er altså ikke verre enn det, og det er absolutt et morsomt spill som selv de yngste kan få lov til å prøve seg på. Dermed kan hele familien spille sammen!