Norsk Hyttekultur

Hva betyr det når noen sier at de “skal på hytta”. Hva er egentlig hytter og hva gjør man egentlig på dem. Dette skal vi ta en nærmere kikk på nå.

Et hyttebesøk

De finnes primært to forskjellige slags hytter man kan besøk. Private og de som drives av turistforening. Turistforeningen sine er veldig populære hvis du vil møte nye folk. Hvis man leser i hyttenes gjestebøker, så har noen av dem hatt over tusen besøkende i løpet av deres eksistens. Det er ofte vanlig med gjestebøker i private hytter også. Her kan man f.eks lese hva en onkel gjorde ved sist besøk, og det å skrive i gjestebøker er litt som å skrive postkort.

Hyttas historie

En hytte er et sekundært hjem ofte plassert nærme den norske naturen, slik at man kan begi seg ut på tur på blant annet ski og truger om vinteren, eller til fots om sommeren. Disse hyttene har historisk sett vært mer primitive en folk sitt hovedhjem, og en del av det å “dra på hytta” har handlet om å oppsøke en rolig livstill med et lavere tempo. Konseptet med hytte i Norge kom for alvor igang i etterkrigstiden. På denne tiden bodde folk for første gang i ganske så trange boliger i mer og mer urbane strøk og trangen for å komme i kontakt med naturen ble stor. Man hadde ikke samme underholding fra fjernsynet slik vi har i dag og alternativet med å sitte hjemme og kikke spent på f.eks lotto kom senere på 80-tallet. Du kan lese mer om lotto her.

 

Hytte på fjellet

En fjellhytte er muligens selve symbolet på en hytte. Idealt sett skal den være så høyt oppe som mulig for å sikre gode snøforhold om vinteren, ettersom snøen er en av hovedgrunnen for at folk nettop vil ha hytter på fjellet. Snøen byr på mange muligheter, da man kan gå langrenn, stå alpint, stå på snowboard og ake. Dette er aktiviteter som er vanskeligere å gjøre i mere urbane strøk, ettersom snøforholdene ikke er like stabile og man av og til kan bli “snytt” for vinteren hvis man bor på lavlandet.

Hytte ved havet

Det å ha en hytte ved havet er grunnet folk sin interesse for blant annet båt og fiske. Dette er hytter man som regel bruker om sommeren. Det finnes flere områder som er meget kjent for sine sommehytter ved havet. Kragerø er muligens den mest kjente. I disse lokalsamfunn er de “hytte-besøkende” en viktig inntektskilde for deres forretninger og restauranter. Lese mere om hytteområder i Norge her.