Hvorfor gjestebok?

GjestebokVi vil nevne noen av fordelene med å ha en gjestebok i andre artikler på siden, men i denne artikkelen skal vi gjøre et litt større dypdykk og ekspandere synet på hvordan en gjestebok kan passe inn på forskjellige websider.

Tilbakemelding

En av de største fordelene med en gjestebok er at du får en direkte tilbakemelding fra leserne. Det kan fungere som motivasjon i seg selv. I tider hvor det kan føles som ingen bruker nettsiden din, kan du se gjennom tidligere innlegg og la deg motivere av det. Du kan også få en klar respons på hva type innlegg og artikler som trekker mest oppmerksomhet. Ønsker du å nå ut til flest mulig mennesker vil en slik indikasjon være svært verdifull informasjon som du kan bruke til å forme nettsiden din videre. Jo mer tilpasset du kan skrive til en gruppe mennesker, jo mer sannsynlig vil det være at de blir faste lesere og brukere.

Samle sammen respons

Vi diskuterer på siden her om du bør ha et kommentarfelt i tillegg til en gjestebok. Svaret på det vil være avhengig av hva du er ute etter. Men et problem med å ha kommentarfelt og en gjestebok sammen, er at kommunikasjonen fra leserne kan bli spredt tynt. Om alt er samlet et sted vil det føre til mer sentralisert aktivitet, noe som igjen kan føre til bedre respons og diskusjon. En gjestebok trenger ikke, som mange tenker, og kun være et sted for å introdusere seg. Men kan likegodt fungere som en plass for diskusjon.

Lett å håndtere

Som vi sa på forrige punkt kan en gjestebok like godt fungere som en åpen plass for debatt, som for et sted for brukere å introdusere seg. Fordelen med å strukturere gjesteboken mer etter sistnevnte alternativ er at det vil være i stor grad et ”hands off” tillegg til en side, og dermed ikke være særlig tidkrevende. Om du ikke primært er ute etter å bygge korrespondanse med en gruppe lesere kan det være et godt alternativ å benytte seg av. Du minimerer tidsbruken, men åpner fortsatt for en enkel toveiskommunikasjon.

Gjør siden mer attraktiv

En velfylt gjestebok er et tegn på en aktiv side, noe som kan virke positivt for nye besøkende. Det å legge inn et innlegg på en side vil også gjøre det mer aktuelt for de fleste å komme tilbake igjen seinere. Når en bruker direkte har involvert seg ved å skrive et lite innlegg vil de føle seg mer investert. De fleste vil også ha en viss nysgjerrighet om noen har respondert på hva de har skrevet, og det vil også fungere som et trekkplaster for et nytt besøk.